We vervolgen I-10 verder naar het westen en nemen de afslag naar Mecca. We rijden nog steeds door dor en droog woestijn landschap.Ā  Na 20 mijl rijden we een brug op en geloven onze ogen bijna niet. De brug gaat over een irrigatie kanaal. Rechts van het kanaal de droge woestijn, links van het kanaal velden vol druiven, paprika’s, het is er groen. Wouw! Hier zie je de onmisbaarheid van water. We lunchen in Mecca. Een dorpje met een supermarkt die er van buiten eigenlijk niet uit ziet. Tralies voor de ramen, maar als we binnen komen. Een bakkerij(tje) ongeveer 2 meter breed en 5 meter lang, maar wat er staat aan broodjes en gebak. Geweldig! En de prijs valt alles mee. Hier spreken ze ook Amerikaans, in de andere winkeltjes hier alleen Mexicaans. Ze zien er van de buitenkant niet uit, maar you name it en het is er. Bijzonder!
We gaan verder naar de Salton Sea. De oppervlakte van het meer is 970 km2. en hiermee het grootste meer van Californiƫ. Het ligt 96 meter onder zee niveau. Het water is zouter dan het water in de oceaan. In 100 jaar tijd is de Salton Sea van een droom van een prachtige vakantie plaats veranderd in een ecologische nachtmerrie.
We rijden door dorpjes met klinkende namen als: Bombay Beach. Niet meer dan een verzameling oude, vervallen sta caravans bij elkaar die nog bewoond worden ook. En overal wappert de Stars en Stripes: proud to be American.
We komen langs de Salvation Mountain. Een kunstwerk van Leonard Knight. Hij heeft hier in z’n eentje 30 jaar aan gewerkt. De bedoeling om mensen te bekeren tot het Christendom. Het is een beschilderde heuvel, waar ook nog eens 9000 pakjes hooi in zijn verwerkt. Midden in de hete, stoffige woestijn een byzonder kunstwerk. Weet niet of ik het nu mooi of lelijk vondt, het is in ieder geval byzonder en het trekt vele bezoekers.
Dan verder langs de Mexicaanse grens naar El Centro. Opeens staan we weer midden in het Amerika van 2017, moderne winkels, alle soorten restaurants. We spoelen het zweet en stof van ons lichaam. De herinnering aan vandaag vielen een beetje als een droom. De foto’s vertellen ons dat het echt waar was. Wat een verschil in leefwereld.