16 oktober

JACKSON – COLCHESTER

Op onze route van vandaag komen we langs de Von Trapp Lodge in Stowe. De Von Trapp familie is bekend van de film The Sound of Music. Een romantische verfilming van het leven van de familie Von Trapp en hun kinder juffrouw Maria. Ik heb trouwens nooit geweten dat de film gebaseerd is op ware feiten. Nadat de familie het nazi regime was ontvlucht vestigden ze zich uiteindelijk in Stowe. Hier zijn ze nog verder gegaan in de muziek, maar zijn ze later een lodge begonnen. De oorspronkelijke lodge is afgebrand, maar er is een nieuwe gebouwd op dezelfde plaats die nog steeds gerund wordt door twee kinderen van Maria en George von Trapp.
De volgende stop is de Cold Hollow Cider Mill in Waterbury. Hier zien we hoe appels verwerkt worden tot cider. De appels worden allemaal met de hand geplukt en handmatig gecontroleerd voordat ze richting verwerking gaan. Eerst worden ze verwerkt tot een soort pulp en dan wordt het SAP eruit geperst. Dit gebeurd met een meer dan 100 jaar oude pers. Een zeer arbeidsintensief proces, maar het resultaat is heerlijk. Er is een winkel bij waar je van alles kunt kopen waar appels in verwerkt zijn. Appelmoes, appeltaart, koekjes, donuts, fudge. Het ziet er allemaal even lekker uit en de geur alleen doet al, bijna, kopen.
De volgende stop is ook al niet voorbij te komen. De Ben and Jerry’s ijsfabriek in Waterbury. Dit is de plek waar twee vrienden en studenten na een cursus van $5,– begonnen zijn. Prachtig succesverhaal. 37 Jaar geleden begonnen in een verbouwd pompstation waar ze eigen gemaakt ijs verkochten, uitgegroeid tot een wereld wijd bedrijf. Ook in Hellendoorn staat een fabriek. Ze werken over de hele wereld En alleen met fairtrade producten. Eerlijk ijs, voor een eerlijke prijs. We boeken de factory tour. Deze kost $4,– de tour is erg commercieel en je ziet weinig van het productie proces. Wel krijgen we een gratis ijsje aan het eind van de tour.
Het is tijd om richting hotel te gaan. We overnachten in Colchester. De omgeving lijkt meer Europees dan “klassiek” Amerikaans. We komen tijdens deze reis veel plaatse tegen met Engelse namen als: Bristol, Manchester, New London, Rochester, maar ook Moscow, Berlin en Milan. Betlehem, Bethel,  Libanon van alles komt voorbij. Toch zijn we echt in America want overal wappert the stars and stripes.