The Alaska Highway

Van Dawson Creek over de Alaska Highway naar Whitehorse waar we de camper weer in moeten leveren. De Alaska Highway loopt door de Northern Rockies. Een fantastische route. De weg is goed geasfalteerd, maar ze zijn overal met de weg bezig, om deze nog beter te maken. Je staat maar zo twintig minuten stil. Zodra je van de weg afdraait een dorpje in is de weg alleen nog maar zand of gravel en vooral kuilen. Een dorpje is een handvol huizen, een benzinepomp tevens winkel en souveniershop, die met een beetje geluk ook allemaal open zijn. Voor de rest veel vervlogen geschiedenis. Maar dat mag de pret niet drukken. We genieten met volle teugen. De omgeving is bergachtig en een pallet van intense kleuren. Geel en groen. Het lijkt wel of we in een dierentuin rijden. We zien rendieren, wolven, bizons en een moederbeer met twee jongen. WOW!!
In Watson Lake kijken we vol verbazing naar het Sign Post Forest. In 1942, tijdens de aanleg van de Alaska Highway, was er een Amerikaan hier werkzaam die zo heimwee had dat hij een bord ophing met de naam van zijn Home-town. Nu hangen er 9800 plaatsnaam borden van over de hele wereld. We moeten nog een keer terug; Lheebroek erbij hangen.
We verlaten de Alaska Highway bij Jake’s Corner en rijden via Carcross en de Klondike Highway Alaska in, naar Skagway. Het weer is totaal omgeslagen: koud, guur en regen. Maar desondanks is het nog prachtig. Wat een natuur. Skagway is uitgestorven. Dagelijks leggen hier meerdere cruiseschepen aan en wordt het plaatsje overspoeld met duizenden toeristen. Vandaag is de eerste dag dat er geen schip aanlegt. Gevolg een prachtig maar uitgestorven Skagway met veel deuren op slot. De nacht brengt regen, veel regen. De volgende dag is zo mogelijk nog guurder. Bovendien stormt het ook nog, de camper schud en schud. We bezoeken het museum (gelukkig wel open), hier wordt de geschiedenis van de Klondike Goldrush in woord en beeld uit gelegd. Een fascinerend verhaal. We besluiten nog een nacht te blijven. Dat heeft twee redenen. Het is geen weer om naar Whitehorse te rijden en eigenlijk willen we een deel van de Chilkoot trail (de route die de goudzoekers moesten lopen) ook graag zien en Dyea bezoeken. We lopen ongeveer een kilometer van trail. Het gaat alleen bergopwaarts, over rotsen en gladde paadjes. Met alleen onze foto camera bij ons. Een avontuur op zich. Hier gingen de mannen over bepakt en bezakt en de meesten kwamen met minder terug dan dat ze hadden aan het begin. Een ervaring rijker, een illusie armer. 

Alaska Highway
Alaska
Beer
Benzinepomp alaska highway
Chilkoot Trail
Historic Dyea Townsite
Klondike Highway
Kudde bisons
Sign post forest 2
Sign post forest
Skagway
Welcome to Skagway
Welcome to whitehorse
Yes!!!!
Yukon
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 
Shadow