New York.

En dan New York, the Big Apple.

Christmas is coming; Macy's

Christmas is coming; Macy’s

Nou groot is het zeker. Zoveel, onvoorstelbaar veel mensen verplaatsen zich 24 uur per dag. Elke dag komen er 4 miljoen mensen vanuit de omliggende gebieden naar New York om te werken en dat bij de 9.5 miljoen die er wonen. Een krieoelende kluwen mensen. Zij verplaatsen zich te voet, per subway/metro of taxi. Er rijden meer taxi’s dan gewone auto’s. Het is geweldig om te zien hoe al die auto’s proberen voor uit te komen zonder elkaar te raken. Vanaf ons hotel lopend naar Times Square was ongeveer 10 minuten, de taxi deed er ongeveer 20 minuten over en de subway nog geen 5 minuten. Een belevenis om hier te zijn. Times Square met z’n vertier, de theaters, het Rockefeller Centre met z’n top off the Rock waar je een prachtig zicht hebt op New York en Central Park, Fifth Avenue met zijn winkels als Gucci, Cartier waar je horloges kunt kopen van $ 4000,– tot 11 miljoen dollar, maar dan is tie wel hand gemaakt en is er 4 jaar aan gewerkt en Tiffany waar de aardige medewerker Janneke een armband liet passen van $ 5300,– , de Apple Store, waar het zo druk is dat je in de rij moet om naar binnen te kunnen, Macy’s die hier het grootste warenhuis ter wereld heeft staan, ruim 198 duizend vierkante meter, en 9 verdiepingen hoog. Veel gezelligheid ook. Terrasjes, overal ijsbanen waar mensen al veel plezier hadden, de bekende kerstboom voor het Rockefeller Centre waar al druk aan gewerkt werd, 34 meter hoog lijkt maar nietig tussen de hoge gebouwen. De Lego store, de M & M store met drie verdiepingen snoep.

brooklyn bridge

brooklyn bridge

Brooklyn met z’n grote Joodse gemeenschap en de schitterende Brooklyn Bridge. Wallstreet het financiële hart van de wereld. Het zwaar beveiligde gebouw van de Verenigde Naties. Het meest bijzondere vonden we toch wel het Empire State Builing, het Vrijheidsbeeld, Memorial 911 en Central Park. De eerste avond gingen we bij helder maar snijdend koud weer in het Empire State Building naar boven. Wouw! Wat een uitzicht, wat een lichtjes, wat een stad. De boottocht naar Statitute of Liberty (vrijheidsbeeld) was ook een byzondere ervaring. Dit beeld is voor miljoenen imigranten het eerste geweest wat ze zagen van Amerika. Vanaf de boot ook prachtig zicht op de sky-line van Manhattan. Memorial 911. Als je daar staat en je bedenkt wat daar is gebeurd………kippenvel! DSC06452Onvoorstelbaar! Als we weg gaan bij het Memorial komen we langs een brandweer kazerne. De mannen komen net terug van een uitruk en nodigen ons binnen voor een praatje. Ze zitten om de hoek bij het WTC en waren als een van de eersten ter plaatse. Weer kippenvel! Central Park, temidden van de hecktiek van de stad ligt een fantastisch mooi park. De rust die hier heerst ten opzichte van de stad, een verademing. Dan is het toch echt tijd om naar huis te gaan. Bij het inchecken blijken onze koffers niet te zwaar, maar onze handbagage wordt ook gewogen. Help!! We hebben onze vluchten geboekt bij Delta. Die heeft ook de vlucht Amsterdam-Seattle en Phoenix-New York uitgevoerd. New York-Amsterdam doet KLM en nu schijnen er andere regels te gelden. Wat dinsdag gewoon kon, kan nu niet meer. Natuurlijk wisten we wel dat we “zwaar beladen” waren, dus overpakken en bij betalen. Toch houden we een beetje een bij-smaak. Als we in hèt vliegtuig zitten vertrekken we mooi op tijd. We taxiën naar de startbaan en blijven dan wel erg lang staan. Technisch probleem. Terug naar de gate. Met anderhalf uur vertraging gaan we dan toch richting Amsterdam.

 


Beginpagina » 2013 » Dag 37-40 » 2013 Album 84 » 2013 Album 84

Beginpagina » 2013 » Dag 37-40 » 2013 Album 85 » 2013 Album 85


Reacties

Dag 37-40 — 2 reacties

  1. Leuk, New York, voor een paar dagen.
    Je zal er maar wonen en iedere dag door dat verkeer moeten ….

  2. Dank Jan, voor weer veel tijd willen vrijmaken voor ons.
    Super blij mee! DANK!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>