De vrijdag na Thanksgiving, wanneer de hele familie vrij heeft, is traditioneel de dag om met het winkelen voor Kerst te beginnen. Het is de drukste dag van het jaar voor de winkeliers. De naam Black Friday komt van  de grote drukte op de wegen en trottoirs rond de winkels.
Een andere verklaring is dat die dag de winkeliers uit de rode cijfers komen en wee zwart staan.
Hoe dan ook, de winkels geven grote kortingen op vooral elektronica en speelgoed.
De hele week zien we in de Walmart al artikelen op pallets staan, ingeseald met plastic en papieren erop: verkrijgbaar vanaf 23 november 6 PM. Black Friday begint al Thanksgiving vanaf 6 PM. De hele dag zijn de winkels gesloten om vanaf vijf uur open te gaan. Je mag dan wel naar binnen, maar kunt nog niets kopen. Wel kun je in de buurt gaan staan van het artikel dat je wilt hebben.
Bij de Target zijn woensdagavond al drang hekken neer gezet.
Wij rijden tegen kwart over vijf de parkeerplaats op. Bij de Target staat een rij mensen buiten te wachten. Ze zitten op stoeltjes of spelen spelletjes op hun telefoon in afwachting van de opening van de winkel.
Bij Best Buy gaan net de deuren open en de mensen stromen naar binnen.
Wij gaan naar de Walmart. Als we binnen komen staat er een mevrouw folders met de aanbiedingen uit te delen. Hele rijen zijn afgezet. Er loopt heeeeel veeeel personeel. Bij iedere pallet met aanbiedingen staan minstens twee Walmart medewerkers. Elektronica, DVD’s en speelgoed blijken populair. De winkel loopt vol en voller. Om kwart voor zes besluiten de medewerkers dat ze gaan openen. Er klinkt luid gejuich, het plastic gaat van de artikelen en……..heel Amerikaans (dus heel gedisciplineerd) wacht iedereen eerlijk op zijn/haar beurt om vervolgens als een haas naar het volgende artikel te rennen dat al uitverkocht blijkt (Lego). We kijken wat rond en maken stiekum wat foto’s met de telefoon. Er werd me vriendelijk verzocht om geen foto’s te maken ivm privacy.
We gaan nog even naar Best Buy en Target. Hier ook veel, heel veel klanten en veel security en heel veel personeel.
En overal karren vol, overvol met spullen en lange, lange rijen bij de kassa’s.
We zijn waarschijnlijk de enigen die drie winkels zijn binnen geweest en zonder iets te kopen weer zijn vertrokken.
Hoewel……….morgen toch nog even proberen drie 5 december kadootjes te scoren…….met een korting van 70% kun je iets wat je al verschillende keren in je handen hebt gehad toch eigenlijk niet laten liggen……..als het tenminste nog niet uit verkocht is……

Reacties

Black friday — Geen reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>