17 oktober; dag 12


Grotere kaart weergeven

Farmington – Durango – Silverton – Ouray

The One Million Dollar Highway

The One Million Dollar Highway

We verlaten Farmington via de 516 East. We komen door Aztec. Weer zo’n leuk stadje.

Het waait behoorlijk hard, de bomen verliezen zo wel erg snel hun prachtig gekleurde tooi. Het zand waait over de weg. Het is erg droog.

Vanuit Aztec nemen we de 550 North naar Durango.

We gaan de staatsgrens weer over en zijn terug in Colorado. Colorado is veel groener, minder stoffig en welvarender dan New Mexico. De caravans zijn verdwenen en we zien prachtige, grote huizen.

Durango is een gezellig toeristen stadje. Je kunt merken dat het bijna einde seizoen is, want verschillende winkeltjes en restaurants zijn al gesloten. We vinden toch een fantastisch plekje om te lunchen. De lunch is super, maar de plek ook. Lekker in zonnetje.

De weg gaat verder noordwaarts naar Silverton. We klimmen weer hoog. Het is een schitterende route. Terug in de bergen. Iedere keer zien we de spoorbaan lopen waar de bekende trein van Durango naar Silverton langs gaat. Silverton valt een beetje tegen. Het is een aardig dorpje, maar duidelijk closed for the season. Jammer.

We gaan verder op 550 North naar Ouray. Het stuk weg tussen Silverton en Ouray wordt ook wel The One Million Dollar Highway genoemd. Het is een adembenemende weg gebouwd in 1883 en ontworpen door een Rus. De weg gaat over de 11.000 feet hoge Red Mountain Pass met steile hellingen, haarspeldbochten en geen vangrails. Geen vangrails…??? Nee, blijkbaar nooit van gehoord en och je kunt maar een paar honderd meter naar beneden struiteren en waarschijnlijk blijf je wel eerder hangen in een van de bomen………..

Waar de naam One Million Dollar Highway vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Er gaan verschillende verhalen. Zo is er een versie die zegt dat de weg een millioen dollar per mijl gekost heeft. Er is een andere versie die mij persoonlijk wel aanspreekt. Er schijnt een (arme) vrouw geweest te zijn die gezegd heeft; voor geen miljoen dollar rijd ik in de winter (of in het donker) over deze weg. Kan me er iets bij voorstellen….. Hoewel een miljoen dollar is een hoop geld. Genoeg om zonder loting een GreenCard te krijgen……….

Overnachting: Ouray Chalet Inn, Ouray

Geboekt; langs gereden

Gereden: 133 mijl


Reacties

Farmington – Durango – Silverton – Ouray — Geen reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>